Ideální zaměstnavatel? Pro české vysokoškoláky to je Google, Škoda Auto či Zentiva

Ideální zaměstnavatel? Pro české vysokoškoláky to je Google, Škoda Auto či Zentiva

V Praze byl ve čtvrtek 6. února 2014 v rámci prvního ročníku slavnostního vyhlášení cen Universum Awards zveřejněn žebříček „Top 100 IDEAL Employers“, který hodnotí společnosti působící v České republice na základě preferencí studentů českých vysokých škol a univerzit. 

Kromě nadnárodních gigantů zvučných jmen obsahuje seznam také nejvýznamnější domácí hráče na trhu. Hned ve dvou kategoriích (Business/Commerce a IT) zvítězila společnost Google. Mezi technickými obory vévodí Škoda Auto, v přírodních vědách výrobce léčiv Zentiva. Nejprestižnější mezi právnickými společnostmi je podle průzkumu Allen & Overy.

Čeští studenti byli do celosvětového průzkumu zařazeni letos vůbec poprvé, a to prostřednictvím spolupráce společnosti Universum a mediální skupiny Studenta Media, která je od loňského roku strategickým partnerem pro český trh.

PODÍVEJTE SE NA KOMPLETNÍ ŽEBŘÍČKY ZDE

„Globální zaměstnavatelé si v dnešní době vybírají talentované zaměstnance napříč regiony a tento trend v rozhodování bude jednoznačně pokračovat. Relevantní data o studentech z České republiky našim klientům doposud chyběla,“ vysvětluje Jörgen Gullbrandson, ředitel společnosti Universum pro Evropu, Blízký Východ a Afriku důvod, proč se průzkum podle mezinárodních kritérií poprvé uskutečnil také v České republice.

O průzkumu

Průzkum společnosti Universum zjišťuje, jak jsou firmy vnímány svými potenciálními zaměstnanci, vysokoškolskými studenty. Z jejich odpovědí vzejdou každoročně oborové žebříčky nejlákavějších zaměstnavatelů pro mladé talenty. Výsledkem jsou kromě žebříčků nejpopulárnějších zaměstnavatelů také velmi detailní data o kariérních preferencích studentů v lokálním i globálním srovnání. Z průzkumů se mohou poučit jak samotné firmy, které zjistí, jak o nich jejich potenciální zaměstnanci přemýšlejí, tak studenti, kteří vidí situaci v lokálním i celosvětovém kontextu. Do průzkumu se zapojilo celkem 10 645 studentů z více než 60 univerzit a vysokých škol v ČR. Sběr dat k průzkumu Universum probíhal od listopadu 2013 do ledna 2014 prostřednictvím on-line dotazníku v úzké spolupráci s vysokými školami, univerzitami, studentskými uniemi a mediálními partnery po celé ČR. Více informací o průzkumu získáte ZDE.

„Díky spolupráci se společností Universum můžeme nyní mnohem přesněji porovnávat český a zahraniční pracovní trh a oblast personalistiky v segmentu studentů a absolventů vysokých škol,“ říká ke spolupráci Tomáš Rašner, ředitel Studenta Media. „Na rozdíl od dosavadních nárazových žebříčků sestavovaných podle různých kritérií a s různou mírou přesnosti nám dávají dlouholeté globální zkušenosti společnosti Universum záruku skutečně profesionálních výstupních údajů,“ doplňuje.

Výsledky průzkumu Top 100 IDEAL Employers byly zveřejněny dnes odpoledne u příležitosti slavnostního předání cen Universum Awards 2014 zástupcům vítězných společností.

Universum

Původem švédská společnost Universum se zabývá výzkumy a poradenstvím v oblasti Employer Branding již déle než 25 let a působí ve 30 zemích po celém světě. Každoročně se jejích průzkumů účastní více než 400 000 studentů z více než 1 700 škol z celého světa. Z výsledků průzkumů Universum těží ročně více než 1 200 firem. Průzkumy pomáhají zaměstnavatelům pochopit, přitáhnout a udržet nejlepší talenty z daných oborů.

"To, že jsme dostali ocenění od samotných studentů, pro nás hodně znamená a motivuje nás to v pokračování v našich aktivitách a chceme je rozšířit i na další studijní obory," plánuje Drahomíra Uvízlová, HR specialistka společnosti Zentiva. Tu si studenti přírodních věd vybrali jako svého nejoblíbenějšího zaměstnavatele.

"Máme z toho obrovskou radost a současně to cítíme jako velký závazek do budoucna. Budeme se snažit rozšířit portfolio aktivit pro studenty, aby měli ještě víc možností nahlédnout do praxe advokacie," slibuje Marcela Hogenová, manažerka nejoblíbenějšího zaměstnavatele studentů práv, mezinárodní advokátní kanceláře Allen & Overy.

"Sledujeme podobné žebříčky i v zahraničí, protože jsme mezinárodní firma a zajímá nás, jak působíme i na jiných trzích," říká Sina Almiran, ze společnosti Škoda Auto, která se umístila hned ve dvou oborových žebříčcích, a dodává: "Je to pro nás opravdová čest a zároveň také výzva, abychom v kategorii engineering to prvenství obhájili a v kategorii business a dalších byli ještě lepší. Je to zásluha všech lidí, kteří pracují na tom, aby Škoda Auto bylo dobré místo pro práci."

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější