Skluzavky, graffiti a lego v kanceláři. Firmy lákají generaci Y do práce

Skluzavky, graffiti a lego v kanceláři. Firmy lákají generaci Y do práce

Kreativní a dynamické prostředí, příjemné pracovní prostředí a dostatek času pro osobní život – to jsou hodnoty, které české vysokoškoláky u jejich budoucích zaměstnavatelů zajímají nejvíce. Generace Y, do které současní studenti patří, má jasno, že pracovat jako jejich rodiče rozhodně nechce. 

Pro dvě třetiny studentů* napříč všemi obory je work-life balance, neboli vyváženost a propojení osobního a pracovního života, vůbec nejdůležitějším cílem jejich kariéry. Daleko za sebou nechává tradiční hodnoty předchozích generací, jako je touha po manažerských postech nebo mezinárodní kariéra.

Mladí lidé se zkrátka chtějí ve svých budoucích zaměstnáních cítit dobře a neplánují jim podřídit veškerý svůj osobní život. A firmy už jim vycházejí vstříc. Zkrácené pracovní úvazky, rušení openspace či zavádění konceptu „práce odkudkoliv“ se v době moderních technologií stává zajímavou alternativou klasických kanceláří.

„Každý potřebuje jiné prostředí pro maximální produktivitu. Pokud dáme lidem možnost si zorganizovat svůj čas a místo práce, budou se cítit lépe a budou moci snadněji vyvážit osobní a pracovní život, budou produktivnější, motivovanější a kreativnější,“ věří Lenka Čábelová, PR manažerka společnosti Microsoft.

Microsoft, který patří mezi nejoblíbenější zaměstnavatele mladých talentů, nyní zavádí ve svých pobočkách po celém světě systém „práce odkudkoliv“, který stojí na menším počtu pevných pracovních míst. Kanceláře, které má firma ve Vídni a chystá se je v příštích letech zavést i v Praze, nabízejí různé typy pracovišť a zasedacích místností pro různé druhy činností. S kolegy se tak můžete sejít v místnosti pomalované graffiti či na obří stylové válendě v arabském duchu. Nemáte svůj vlastní pracovní stůl, ale můžete si pro svou činnost zvolit třeba kavárnu, venkovní japonskou zahradu nebo sedací vak v tichém koutě.

Moderní způsob práce neláká jen studenty

Touha po větší svobodě v práci není jen záležitostí studentů. Podle nové studie Mobilita ve světě malých a středních podniků pracuje 70 % českých zaměstnanců těchto podniků mimo pracovní dobu. To je o deset procent více, než je evropský průměr. Jako hlavní důvod dotazovaní uváděli, že mají moc práce a v kanceláři se na ni nemůžou dobře soustředit.

Homeoffice se tak stává stále využívanější alternativou kancelářské práce a zaměstnavatelé už se díky moderním technologiím tolik nebojí ztráty kontroly nad svými pracovníky. Nástrojů pro sdílení pracovních složek a komunikaci v týmu je celá řada a mnoho českých společností si už bez nich práci v týmu neumí představit. „Společnost Internet Mall potřebuje mít informace dostupné odkudkoliv, kdykoliv pro zaměstnance v pěti zemích. Náš on-line business to vyžaduje,“ říká Roman Šafránek, IT Operations Manager společnosti Interent Mall.

* Data vyplývají z průzkumu Universum a Studenta Media, kterého se v roce 2013/2014 zúčastnilo 10 644 studentů českých vysokých škol.

Text: Michaela Raková

Foto: Christian Dusek, Microsoft

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější